Euribor wordt op korte termijn vervangen door Alternative Reference Rates (ARR)

Euribor wordt op korte termijn vervangen door Alternative Reference Rates (ARR)

by Treasury-linQ

Hilversum, oktober 2019.

De Euribor (Euro Interbank Offered Rate) is een benchmarktarief gebruikt op de geld- en kapitaalmarkt waartegen interbancaire termijndeposito’s aangeboden worden door de ene bank aan de andere bank. Dit benchmarkt tarief wordt ook in veel lening- en derivatendocumentatie gebruikt.

Volgens de Europese Effecten en Markten Autoriteit (ESMA) was er echter te weinig controle op het proces van vaststellen van de EURIBOR en daarnaast legde de Europese Commissie (EC) in december 2013 ruim 1 miljard Euro aan boetes op voor drie grote banken wegens manipulatie bij het vaststellen van de Euribor.

Hierom heeft de ECB besloten om EURIBOR en andere rentetarieven te vervangen door nieuwe rentes hetgeen een grote impact zal hebben voor de financiële wereld.

EURIBOR zal op korte termijn vervangen worden door een ‘Alternative Reference Rate’ (ARR). De ARR zal gebaseerd worden op daadwerkelijk uitgevoerde (lening)transacties en niet zoals EURIBOR en LIBOR op quotes van participerende banken.

De International Swaps and Derivatives Association (ISDA) en Loan Market Association (LMA) zijn momenteel bezig om deze aanpassingen te verwerken in hun standaard documentatie.

Deze transitie zal in principe iedereen raken die werkt met lening- en derivatendocumentatie en dit zal leiden tot een andere pricing methodologie voor derivaten, leningen en cash pools.

Daarnaast is er een juridische impact omdat bestaande derivatencontracten aangepast moeten worden (ISDA, CSA, cash pooling). Ook is er ook een systeem-impact voor de bedrijven die Treasury Management Systemen gebruiken. De gehanteerde curves en modellen zullen aangepast moeten worden.

Wij zijn u graag van dienst bij het vervangen van referentierentes van EURIBOR naar ARR in uw juridische documentatie en wij kunnen desgewenst gelijk een ‘quick scan’ doen van uw derivaten- en leningendocumentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *