Update en ontwikkelingen vanuit de Treasury legal discipline

Update en ontwikkelingen vanuit de Treasury legal discipline

by Treasury-linQ

Hilversum, 14 februari 2022.

Update en ontwikkelingen vanuit onze Treasury legal discipline:

  1. LIBOR transitie

Na het schandaal over de manipulatie van de LIBOR rates zijn er initiatieven ontplooid om een groot aantal rentetarieven te vervangen in zogenaamde “risk free rates” zoals ESTER in plaats van EONIA, maar voor leningen zijn toch vooral de LIBOR rates van belang.

Aangezien LIBOR vaak als basis rente tarief wordt gebruikt in leendocumentatie, al dan niet in LMA format, kan het nuttig zijn te beoordelen of de huidige afgesproken rente nog wel toepasselijk is voor de betreffende lening of dat er contact moet worden opgenomen met de uitlener, meestal een bank, om de rentevoet in overleg aan te passen. Ook moeten de gebruikte rentetarieven van eventuele CSA’s (zie hier onder) worden aangepast.

  1. Invloed CSA’s op pricing

Hoewel het voor partijen die onder EMIR gekwalificeerd zijn als NFC- of NFC+ (‘non financial counterparty’) niet verplicht is om een zogenaamde “Collateral Support Annex” (‘CSA’) af te sluiten naast hun ISDA derivatenovereenkomst, kan dit toch voordelen opleveren;

Gezien de extra zekerheid die partijen met een CSA krijgen, kan dit een positieve invloed hebben op de pricing van swaps, FX transacties en andere derivaten. Nadeel is dat partijen soms voor langere tijd (cash) collateral moeten gebruiken en dit geld dus niet alternatief aan kunnen wenden en het feit dat het afsluiten van een CSA tot meer administratief werk leidt. Voordeel voor NFC’s is wel dat ze kunnen afspreken de “mark to market” exposure van hun derivaten portefeuille niet dagelijks te monitoren, maar kunnen afspreken dit wekelijks of zelfs maandelijks te doen.

  1. Victory Group

Groot in het nieuws was de verkoop van het ABN Amro hoofdkantoor aan Victory  Group. Afgelopen november en december is Treasury-linQ nauw betrokken geweest bij het documenteren van de hedging arrangements van de lening voor de aankoop van dit prestigieuze project. Niet alleen is de ISDA documentatie beoordeeld en onderhandeld, ook is er goed gekeken naar de hedging paragraaf in de leendocumentatie. Een goede match tussen (looptijd) derivaat en inhoud leenovereenkomst is zeer belangrijk. Een prachtig resultaat voor de belangrijkste vastgoed deal van Nederland in jaren.

  1. Commodity

De stijging van de prijzen van grondstoffen heeft geleid tot een groter risico bij de handel in deze grondstoffen. Meer en meer kijken handelaren daarom naar hun risico’s bij hun handelsportefeuille. Het goed kijken naar EFET’s voor elektriciteit en gashandel hoort daar bij. Steeds vaker worden ook voor deze overeenkomsten CSA’s afgesloten om juridische en liquiditeitsrisico’s te managen.

Heeft u vragen over genoemde gebieden dan nodigen wij uit om contact met ons op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *