Lange rente sterk gedaald, wat zijn de mogelijkheden?

Lange rente sterk gedaald, wat zijn de mogelijkheden?

by Treasury-linQ

Hilversum, 12 januari 2024.

Sinds de high in oktober daalde de lange EUR rente met ca. 1,10% tot eind december waar we de voorlopige low hebben gezien. De afgelopen 2 weken zijn we weer 25 basispunten hoger ook omdat beleggers (eerst in de VS) de sterke daling “overdreven” vonden ook gelet op de inflatieverwachtingen. Vandaar deze correctie.

3-mnd Euribor is momenteel 3,94%. Rabobank verwacht dat deze over een ½ jaar 4,09% is en over 1 jaar 3,53%. Rabobank verwacht niet dat de ECB snel de beleidsrente gaat verlagen. Hooguit 2x met 0,25% tweede helft 2024. De verwachting hieromtrent verschilt per bank / analist.

5-jaar IRS:

Huidige EUR curve (10 januari 2024):

  • Invers tot 5-jaars, daarna upward sloping tot 14-jaars, vervolgens wederom invers tot 50-jaars
  • 3-mnd Euribor 3,94%, 3-jaars 2,53%, 5-jaars 2,46%, 10-jaars 2,53%

Forward rates:

Forward periode              looptijd IRS                      forward IRS

6 mnd                                 3 jaar                                  2,31%

6 mnd                                 5 jaar                                  2,31%

1 jaar                                  3 jaar                                  2,18%

1 jaar                                  5 jaar                                  2,25%

1 ½ jaar                              3 jaar                                  2,16%

1 ½ jaar                              5 jaar                                  2,26%

Mede gelet op de sterk gedaalde lange rente en de inverse rentecurve met als gevolg lagere forward rentes bevelen wij aan om het volgende in overweging te nemen:

  • Reeds nu actief voor te sorteren en te anticiperen op aankomende renteherzieningen en herfinancieringen in 2024 en 2025 en op nieuwe financieringen voor nieuwe aankomende projecten en vastgoedobjecten
  • De on boarding bij Treasury afdelingen van relatiebanken opstarten, zodat er lichten op groen staan bij Treasury om rente te kunnen indekken. Dit is dan geen verplichting maar een mogelijkheid. Hierdoor kan direct worden geschakeld voor rente indekking indien dit wenselijk is. Hiermee kan de rentecomponent evt. ook worden “losgekoppeld” van de financiering en kan rente separaat worden gemanaged. Financiering ligt er natuurlijk wel altijd aan ten grondslag.
  • Mogelijkheden van Swaptions: afdekking van toekomstige IRS rente op basis van huidige markt. Met het kopen van een Swaption wordt indekking verkregen tegen een stijging van de IRS rente en van een evt. daling wordt geprofiteerd.
  • Forward start IRS (evt. met optional break voor de bank per effectieve ingangsdatum indien er nog geen langer commitment is), forward lening
  • Blend & extend, rentemiddeling: het verlengen van de looptijd of doorsluiten van de huidige rentevast periode waarbij extra looptijd indekking plaatsvindt tegen de recentelijk sterk gedaalde rente.

Indien u hierover vragen heeft of u zou de mogelijkheden willen weten voor uw situatie dan nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *